Duurzaam op vakantie, hoe doe je dat?

Deel op social media
Rate this post

Wij gingen in juli met ons gezin naar Spanje, Costa Dorada en kozen voor een luxe campingvakantie met Eurocamp. Eigenlijk met als reden dat we wel alle faciliteiten willen die er zijn wanneer je kiest voor een hotel, maar waar je zelf de vrijheid hebt om te eten en slapen wanneer je maar wil. Ideaal met kleine kinderen of wanneer je liever veel vrijheid hebt maar toch wil genieten van een beetje luxe. De camping Playa Montroig in Costa Dorada veroverde ons hart. Wij zijn voor duurzaam kamperen dus deden we ook ons best om onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Ik geef je graag enkele tips! 

Bereken je ecologische afdruk & compenseer

Duurzaam op vakantie - Spanje - Eurocamp campingvakanties

Je kan op voorhand al eens een test doen hoe groot jouw ecologische voetafdruk is. Daar staan ook enkele vragen bij over je manier van vervoer en reizen. In eerste instantie kan je gaan voor een treinreis naar je bestemming. Ook naar de Costa Dorada is er een verbinding vanuit Frankrijk. Misschien doe je dit wel graag en kan je er een treinreis van maken samen met je kinderen. Dat op zich is al een avontuur.

Wanneer je met je auto gaat, zorg dan dat hij goed nagekeken is en dat de bandenspanning in orde is. Ook dan kan je kiezen voor een CO2-uitstoot compensatie natuurlijk.

Neem je dan toch liever het vliegtuig dan kan je je CO2-uitstoot compenseren door bij te dragen aan de financiering van ‘Gold Standard’-projecten. Die projecten bevorderen het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en ook de overstap naar milieuvriendelijke technologieën.

Ben je op je bestemming aangekomen en merk je dat je je heel makkelijk kunt verplaatsen met de fiets of het openbaar vervoer? Kies daar dan voor.  Misschien heb je ook wel de mogelijkheid om een elektrische wagen te huren? 

Bespaar energie: thuis en op je bestemming

Thuis kan je energie besparen door je koelkast leeg te halen en af te zetten, alle elektrische apparaten uit te trekken en de temperatuur te verlagen. Op je bestemming kan je ook zuinig omspringen met energie: laat geen onnodige lichten branden, zet de kraan snel weer toe, neem korte douches, kies voor lokaal eten enz… Eigenlijk moet je je gedragen zoals je je thuis zou gedragen. Duurzaamheid gaat over grenzen heen. 

Wees duurzaam, ook op vakantie

Ook bij een luxe campingvakantie kan je duurzaam zijn. Op de campings van Eurocamp staan verschillende containers. Sorteer je afval en gooi ze in de juiste afvalbak. Om zo weinig mogelijk afval te maken kan je enkele stoffen boodschappentasjes mee op vakantie nemen en lokaal gaan winkelen. Kies voor marktjes of producten die zo weinig mogelijk verpakt zijn.

Ook verzorgingsproducten kan je net zoals thuis gebruiken. Kies voor herbruikbare potjes en doe wat van je producten in die potjes. Zo hoef je geen nieuwe producten te kopen die je daar dan misschien toch weggooit omdat ze te veel plek in je koffer innemen.

Verplaatsen op een grote camping kan je doen met de fiets of step. Bijna overal is er de mogelijkheid om fietsen te huren. Je kan ze natuurlijk ook mee op vakantie nemen als je met de auto naar de bestemming komt. Het is bovendien veel leuker voor je kinderen.

Kies voor een “groene camping”

Voor je je keuze maakt ga je eens kijken op de camping. Wat doen ze voor het milieu? Eurocamp bijvoorbeeld heeft een vijfjarenplan waarin ze zich zo milieuvriendelijk willen ontwikkelen:

Energie: de accommodaties van Eurocamp worden steeds luxer. Ze gaan op zoek naar energiezuinige oplossingen voor modern comfort maar dezelfde kwaliteit! Ze gaan ook op kantoor zuinig om met energie.

Vervoer: ze zorgen ervoor dat hun inventaris zo lokaal mogelijk geproduceerd wordt.

Alternatieve materialen: hun accommodaties zijn waar het mogelijk is gemaakt van gerecyclede materialen.

Ontwikkeling van nieuwe producten: ook bieden ze mooie fietsroutes en een fietsverhuurservice aan, om de omgeving te verkennen.

Laat niets achter 

Duurzaam op luxe campingvakantie gaan is ook letten op je omgeving. Laat alles netjes achter, verniel niets en laat de natuur intact. Ook wanneer je op uitstap gaat. Neem eventueel altijd een afvalzakje mee of herbruikbare tasjes, vertel aan je kinderen dat ze niets mogen plukken en niets op de grond mogen gooien. Je laat alles achter zoals het was. Dat hoort ook bij duurzaam kamperen…. 

Nathalie

Nathalie is behalve mama van twee leuke jongens ook leerkracht in het basisonderwijs en professioneel mamablogger en creatieveling op www.unicornsandfairytales.be. Op haar blog schrijft ze alles wat met een ouderschap te maken heeft, geeft ze leuke DIY tips, boekentips, tips om leuke uitstappen / reizen te maken met je kinderen en veel meer.Dit bericht is 1320 keer gelezen.